Politikai, társadalmi és katonai ellenállás Kelet-Közép-Európában a II. világháború alatt

 

Konferencia felhívás

POLITIKAI, TÁRSADALMI ÉS KATONAI ELLENÁLLÁS KELET-KÖZÉP-EURÓPÁBAN A II. VILÁGHÁBORÚ ALATT

A Magyar Tudományos Akadémia II. világháború története albizottsága és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közép-Európa Kutatóintézete közös konferenciát szervez „Politikai, társadalmi és katonai ellenállás Kelet-Közép-Európában a II. világháború alatt” címmel.

Az államszocialista rendszer hivatalos történetpolitikája évtizedekig elhallgatta vagy meghamisította a második világháború alatti német- és szovjetellenes ellenállás történetét Magyarországon. Az elmúlt évek kutatásai azonban új megvilágításba helyezték a kérdést az egész kelet-közép-euróai régióban, így Magyarországon is. A konferencia célja, hogy teret adjon a téma kutatásáról született eddigi eredmények és módszertani kérdések megvitatásának és ösztönözze a korszak értelemzését tágabb történeti folyamatok keretében.

A konferencia szervezői várják azokat a kutatókat, előadókat, akik elsősorban a magyar társadalom különböző csoportjainak ellenállási kísérleteivel foglalkoznak, vagy kutatásuk hozzájárul az kelet-közép-európai politikai, társadalmi és katonai ellenállás jobb megértéséhez, megismeréséhez.

A konferencia időpontja: 2022. november 18.

A jelentkezéseket 2022. július 20-ig várják e-mailben, az ellenallaskonferencia2022@gmail.com címre. Az előadásokra 20 perc áll rendelkezésre, a konferencia nyelve magyar. A szervezők első sorban új kutatási eredményeket felvonultató előadásokat várnak.

A jelentkezés a következőket tartalmazza:

Jelentkező neve, e-mail címe

Intézmény

Beosztás

Bemutatkozás (max. 1200 karakter –szóközzel)

Előadásának címe (magyar és angol nyelven)

Absztrakt (800-1000 karakter –szóközzel) (magyar és angol nyelven)

Kulcsszavak (4-5 szó) (magyar és angol nyelven)