Ami eddig történt, dióhéjban

Az albizottság a Wesley János Lelkészképző Főiskolával és az 1956-os Intézet Alapítvánnyal közösen rendezte meg 2019. december 13-án és 14-én a Populizmus és emlékezetpolitika, populizmus és történelmi közgondolkodás című konferenciát. A 2010 utáni emlékezetpolitikai aktivitást bemutató és elemző előadások által dominált fórum anyaga videoblogon és e-book formájában is elérhető.

A Közép-európai Egyetem (CEU) és az albizottság közös podcast sorozatot készített, amelynek 46 epizódja elérhető itt: https://www.himalaya.com/society-culture-podcasts/world-war-ii-m-sodik-vil-gh-bor-359251  A sorozat készítője, Pető Andrea az albizottság tagjaival és más magyar és külföldi vezető történészekkel beszélgetett a közelmúltban megjelent munkáikról és azokról a kutatási eredményekről, amelyek megváltoztatják azt, amit a háborúról tudunk.

Az albizottság közreműködésével került sor a CEU Bibó István Szabadegyetem „75 év árnyéka. Világháború, következmények, emlékezet” című kurzusra. Az albizottság tagja, Paksa Rudolf által 2020. október 13. és november 24. között lefolytatott és a you tube-on is közzétett beszélgetésekben többek között a háborúhoz kötődő emberveszteségekről, a háborús erőszakról, a propagandáról, valamint a háború emlékezetéről és a társadalmakra gyakorolt

hatásáról esett szó. Az előadások elérhetőek: https://www.youtube.com/watch?v=8uPj2bNslkQ;

és itt https://www.youtube.com/watch?v=-vVid5oewbo;

és itt https://www.youtube.com/watch?v=xf0N46jkZ8Q;

és itt https://www.youtube.com/watch?v=hHc3m0NgAnY;

és itt https://youtu.be/opOQN7wAt0c)

Ugyancsak a világháború befejezésének 75. évfordulója alkalmából rendeztük meg a Wesley János Lelkészképző Főiskolával és a Fulton School of Liberal Arts, Salisbury University-vel együtt 2020. december 11-én és 12-én  az „Európa 1944-1945” című nemzetközi konferenciát.

December 13-án került sor az „Emlékezés a pályatársakra” című konferenciánkra, amelynek keretében olyan történészekről és társadalomtudósokról emlékeztünk meg, akik jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy megismerjük a II. világháború történetét.